top of page

Aylık Çim Bakımı Periyodu

Güncelleme tarihi: 18 Şub 2022

Bahçenize gelen insanların sadece çimlerinize bakarak sizin hakkınızda tahmin yürüteceğini biliyor muydunuz?

Peki çimlerinizin aylık ihtiyaçlarını ne kadar doğru karşılıyorsunuz?

Mutlu bahçenin en önemli bölümlerinden biri çim alanınızdır. Çim alanınız bahçenizdeki yeşilin en yoğun görünen alanlarıdır ve bakımsızlığı hemen gösterebilen yerlerdir bu nedenle bakımlı bahçenin yolu bakımlı çimden geçer..


Peki hangi aylarda nasıl çim bakımı yapılmalıdır?


Aralık-Ocak-Şubat Ayları



Çiminiz bu aylarda hiç'e yakın uzama yapacaktır o nedenle diğer aylardaki gibi haftalık biçim yapmanıza gerek kalmaz. Çimleriniz 6cm boyutuna ulaştığında çimlerinizi biçebilirsiniz.


Çimlerinizde mantar oluşmaması için üzerine düşen yapraklar varsa muhakkak temizlemeniz gerekiyor. Kış ayı başlangıcında granül gübreyle (15-15-15) gübreleme işlemi yapmalısınız. Eğer toz gübre kullanıyorsanız gübreleme sonrası muhakkak sulama yapmalısınız.




Mart


Vejetasyon başladığına göre baharın gelişini artık profesyonel bahçe bakımıyla kutlayabilirsiniz. Nem oranı bu ayda yüksek olduğu için çiminizde de mantarların çıkması kaçınılmaz olacaktır. Çim zararlılarıyla mücadele için öncelikle çiminizi 4-5 cm olacak şekilde biçtikten sonra mantar ilacı kullanmalısınız.

Ara ara çimlerinizde kelleşme veya hasarlı bölgeler olabilir. O bölgeleri tırmıkla hafifçe kazıyın ve çim tohumu attıktan sonra üzerine kapak toprağı atın. Bahçenizi homojen bir hale getirmek için birkaç kez silindirle bahçenizden geçin. Bu işlemleri yapmadan önce toprağın suyu çekmiş/çamurlu olmamasına dikkat etmelisiniz. Son olarak çim gübreleme işlemini de yaptıktan sonra yaza hazırsınız demektir.




Nisan-Mayıs

Tam nem azaldı mantar zararlıları bitti derken havaların ısınmaya başladığı bu aylarda çim zararlıları larvaları harekete geçer ve çimden beslenerek zarar verir. Çim zararlılarıyla mücadele için en uygun aylar bu aylardır. Ayda bir defa çim zararlıları için çiminizi biçtikten sonra çim kurdu ilaçlaması yapmalısınız.

Otomatik sulama sisteminiz varsa öncelikle kış ayında kapattığınız otomatik sulama sisteminizi faaliyete geçirmelisiniz. Artık çimleriniz bu aylarda daha hızlı uzayacağından çim biçiminizi artırmanız gerekmekte. Bu sayede çimlerin aralarında çıkan yabani otlardan da arınmış olacaksınız.

Yabani otlarla mücadele için yoğunluğa bakmak gerekiyor. Eğer biçmeyle geçen, seyrek bir yabani ot probleminiz varsa ilaç kullanmanıza gerek yoktur ancak tohumları yayılacağından yabani ot probleminiz artmaz diyemeyiz. Yabani ot yoğunluğunuz fazlaysa çimlerinize muhakkak ilaçlama işlemi yapmalısınız.



Haziran-Temmuz-Ağustos


Çiminiz için en zor aylara geldiniz. Öncelikle otomatik sulama sisteminiz varsa sulama sürenizi artırın. Bu aylarda 12 saatte bir ortalama 15dk olacak şekilde sulama yapmalısınız (toprak tekstürünüzü kontrol etmelisiniz). Artık her hafta çim biçmeniz gerekiyor ve bu süreçte çim ilaçlama işleminize devam etmeniz gerekiyor. Bu aylarda sıcaklıktan dolayı çimleriniz açık yeşile dönecektir bu istenilen bir durumdur. Ancak çiminiz sarıya dönerse bu istenmeyen bir durumdur. Sulama miktarınızı artırabilirsiniz.






Eylül-Ekim-Kasım


Bu aylarda kışa hazırlık bakımları yapmalısınız. Mevsimin durumuna göre çim biçme süreniz artık ayda 3 kez olacaktır. Öncelikle 15-15-15 gübresi kullanmalısınız. yağışların arttığı durumlarda otomatik sulama sisteminizde sulama miktarını azaltmalısınız. Varsa yapılması gereken yerlere ara ekim yapmalısınız. Nem artacağından dolayı çim zararlılarıyla mücadele için ilaçlama yapmalısınız.

538 görüntüleme0 yorum
bottom of page